Alla inlägg under september 2014

Av Petra Ödahl - 14 september 2014 19:03

Vilken dag!!!Är riktigt trött i mina ben. Vi har typ gått sedan kl 11.00 i fm. Pisa stad är inte mycket att se men torget med katedralen, kyrkogården, tornet osv var helt magiskt. Vi var först på en guidad tur runt stan och torget med alla sevärdheter. Tog ca 2 timmar. Därefter skulle det va vinprovning. Men det var verkligen inte mycket med den så jag lämnade efter proseccon. Ville tillbaka till tornet. Vi var ca tjugo i vår grupp totalt men bara 7 gick upp. Vissa gick för dåligt för att ta sig upp men det var definitivt fler som hade klarat det. Klart man ska upp. Kolla in vilket fint torn det är.

Som ni säkert kan förstå så gick jag väldigt nära mitten. Att vistas nära kanter på höjder har jag ganska svårt för. Det fanns de som lutade sig mot staketet längst ut på översta avsatsen. Usch det killar i benen bara jag tänker på det. Hur trappstegen i tornet var slitna berodde på vilken sida i tornet du var. Ibland var de slitna åt vänster och i bland åt höger. Det var svårt att gå i mitten. Trappstegen som ni ser på bilden är de sista mellan näst översta och översta våningen.
Hej då tornet. Du gjorde inte mig besviken. Nu kan jag bocka av Lutande Tornet i Pisa från min "måste se"-lista.

Av Petra Ödahl - 14 september 2014 08:51

Godmorgon. Nu är jag på väg till Pisa och Lucca. Följer med en guidad tur med buss till dessa två städrar. Allt var noga planerat. Uppsamling kl 8.00 för av färd 8.15 vid tågststionen. Kollat hur lång tid det skulle ta att gå i sakta mak till stationen. Vill ju inte vara svettig och dan när man ska åka bort. Jojo. Tji fick jag. Lämnar lägenheten kl 7.20 Alltså goda mått. Stänger ytterdörren och tänker Shit nu glömde jag kartan men skit samma jag kommer ihåg vägen. De två första svängarna var nog rätt sen blev det bara fel. Helt plötsligt var jag på en plats som jag vet ligger i totalt raka motsatsen av stationen. Nu började paniken infinna sig. Kl var 20 i 8. Så det var bara att börja springa. Tur att jag har bra kondis. Brukar dock inte springa i kjol och höga klackar. Efter att ha frågat mig fram några gånger på vägen jag såg den första lediga taxin. Då var kl nästa 10 över 8. Taxin körde mig dit på någon minut bara. Det visade dig att jag sprungit förbi på norra sidan om statonen. Så precis i tid alltså och lite bara lite svettig då jag sprungit i nästa 30 min. Så idag lär jag inte försöka mig på några selfis. Vet inte riktigt hur jag ser ut. Sminket är nog borta och håret är nog på ända. Men jag är på bussen och det är rätt buss. :)

Av Petra Ödahl - 13 september 2014 17:14

All konst är inte vackert.

Han ser inte ut att trivas. :(

Av Petra Ödahl - 13 september 2014 17:11

Idag blev jag färdig till att gå in i en av de största sevärdheterna här Florens. Den är så fantastisk mäktig. I varje fall på utsidan och själva kupolen invändigt. För övrigt är den ganska sparsam. Sett betydligt mer utsmyckade kyrkor här tex San Lorenzo men ingen tar Duomo på utsidan.

Golvet var oxså väldigt vackert.

Av Petra Ödahl - 13 september 2014 17:04

Lunchen idag intogs på Piazza della Repubblica. Sol strålar och det är riktigt varmt och gott. Som ni ser på bilden unnade jag en liten tallrik biscotti. Älskar torra småkakor och har frestats nu i en hel vecka när jag går till och från skolan. Finns ett bageri på vägen där det i skylten visar alla möjliga så härligheter. Så idag slog jag till och det var precis så gott som jag tänkt mig.

Av Petra Ödahl - 13 september 2014 16:57

Hur kan en ända stad vara så full av så många gamla byggnader? Synerna som uppenbarar sig när jag vandrar i stan och vrider på huvudet och kikar in i en gränd är som hämtat från medeltiden. Coolt.

Kanske inte plexiglasstaketet nere till vänster dock ;)

Av Petra Ödahl - 13 september 2014 16:49

På baksidan av palatset fanns en enorm trädgård. Allt ihop påminde om trädgården på Schönbrunn i Wien. Trädgården låg i sluttning och detta blev den andra pulshöjaren för veckan när jag gick upp på toppen. Dock värd mödan då utsikten över Florens är fantastisk.

Jag ställer mig frågan. Behövs det verkligen konstgjorda träd i en sån här trädgård? Fast ett ganska häftigt inslag.

En bit upp fanns en fontän föreställande Neptunus ( romersk havsgud). Vacker? Det avgör du själv. Jag fortsatte upp lite till.

Som sagt, svårt att överföra verklig storslagenhet till foto. Men jag tror ni förstår.

Av Petra Ödahl - 13 september 2014 16:35

Idag blev det en utflykt till Palazzo Pitti. Det ligger söder om Ponte Vecchio. Ett stort museum som innehåller massor av målningar, juveler, guld och silverföremål, kläder möbler osv.

Takmålning i första salen jag går in i.

En urna och nog så skymtar vi ett kranium. Öhh

Ovido - Quiz & Flashcards